Látogatók

Oldalainkat 99 vendég és 0 tag böngészi

Csatornázás

Iskolaérettség

iskola

Az iskolaválasztás, iskolakezdés izgalmas időszak mind a szülőnek, mind a gyermeknek, hiszen az iskoláskor egy új életkori szakasz kezdetét jelenti.

Lezárul az óvodás korszak, a gyermeknek új feladatai, kötelességei lesznek. Fontos szem előtt tartani, hogy egy gyermek fokozatosan válik iskolássá: az akaratlagos folyamatok fokozatosan kerülnek előtérbe, egyre inkább tud uralkodni érzelmein, ösztönein, mozgásvágyán. Nagyon fontos, hogy a gyermek örömmel járjon iskolába, sikeresen vegye az akadályokat, alkalmazkodjon az új környezethez, követelményekhez.

Az iskolaérettség összetett fogalom, a gyermek egész személyiségének fejlettségét foglalja magába. A gyermekeknek testileg, pszichés és szociális szempontból egyaránt alkalmasnak kell lennie az iskolai élet megkezdésére. Mint ahogy nincs két egyforma felnőtt, úgy a gyerekek is eltérő képességekkel rendelkeznek.

Testi érettség: optimális testi fejlettség és egészségi állapot, idegrendszer megfelelő érettsége.
Pszichés érettség: értelmi érettség, érzelmi–indulati élet érettsége, beszédkészség, feladattudat, monotónia tűrés, érdeklődés, motiváltság.
Szociális érettség: alkalmazkodás és beilleszkedés készsége, szabálytudat, közösség igénye, együttműködés képessége, kapcsolatkötés képessége, felnőtt irányításának elfogadása, önkiszolgálás, bizonyos fokú önállóság.

Amennyiben szülőként Ön vagy az óvodapedagógus bizonytalan abban, hogy menjen-e iskolába a gyermek, forduljanak a Fejér Megyei Pedagógiai

Szakszolgálat Gárdonyi Tagintézményéhez bizalommal annak érdekében, hogy a gyermek ne szorongva lépje át az iskola kapuját, hanem mint egy érdeklődő, nyitott, tudásra szomjas kisdiák.

Az iskolaérettség megállapítása után a következő lépés, hogy hogyan válasszunk iskolát. A legmeghatározóbb tényező a gyermek személyisége, képességei. Fontos, hogy milyen a tanító néni személyisége, szimpatikus-e gyermekünk számára, hiszen az elkövetkezendő 4 évben a hétköznapok nagy részét vele fogja eltölteni. Meghatározó lehet az osztálylétszám, hiszen alacsonyabb osztálylétszámnál több figyelem juthat egy gyermekre. Fontos a tanítási módszer is, hogy milyen ütemben haladnak, vajon bírja-e ezt gyermekünk. Az önbizalom alakulásában nagyon nagy szerepe van a teljesítményhez kapcsolódó sikerélménynek, melyet először az iskolai teljesítménye során tanul meg a gyermek. Meghatározó lehet még az iskolaválasztásnál a földrajzi közelség, hiszen a gyermek ebbe az intézménybe fog járni az elkövetkezendő 8 évben!

Nagyon fontos, hogy az iskolába lépés örömteli esemény legyen a gyermeknek, mert az első napok élménye meghatározó lesz számára hosszú távon is.

Elérhetőségeink:
Cím: 2483 Gárdony, Kossuth u. 19.
Tel.: 22/589-572
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

E-ügyintézés

Keresés