Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben

Látogatók

Oldalainkat 167 vendég és 0 tag böngészi

2021. ÉVI GÉPJÁRMŰADÓVAL KAPCSOLATOS ÜGYINTÉZÉS

Hol és hogyan kell intézni a 2021. évi gépjárműadóval kapcsolatos ügyeket a NAV-nál? (A 2020. december 31-ig végéig keletkezett, megváltozott vagy megszűnt gépjárműadó kötelezettségek ügyében, továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.)

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően – 2021. január 1-jétől – a gépjárműadóval kapcsolatos teljes körű hatósági ügyintézést az állami adóhatóság (NAV) látja el.

A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nem lesz. Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni.

Nem kell a NAV-hoz bejelenteni a gépjármű megszerzését, forgalomból kivonását, és a gépjármű elidegenítését, a bejelentést minden esetben az Okmányirodában tegyék meg (bármelyikben lehet, országos hatáskörűek), mivel a gépjárműadót a NAV veti ki a központi nyilvántartás adatszolgáltatása alapján. A költségvetési szervek, a NAV nyilvántartása szerinti egyházak vagy a környezetkímélő gépkocsi, motorkerékpár üzembentartóira, tulajdonosaira vonatkozó mentességi szabályokat és adókedvezményeket a gépjárműadó összegének megállapításánál hivatalból figyelembe veszi a NAV.

A gépjárműadó alóli mentesség kérelmezésekor vagy annak megszűnésekor, a gépjárműadóval kapcsolatos adókedvezmény kérelmezésekor vagy annak megszűnésekor, valamint az adófizetési kötelezettség szünetelésekor, például ha a gépjárművet ellopták, kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A GJADO jelű adatlap nyomtatvány elektronikusan elérhető a NAV honlapján az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK).

Az adatlapot papíron és elektronikusan is be lehet benyújtani NAV-hoz. Papíralapon az adózó lakóhelye, székhelye szerint illetékes NAV adó- és vámigazgatóságához kell benyújtani. Egy adatlapon több gépjármű bejelenthető. Üres nyomtatvány az ANYK programból is kinyomtatható vagy a NAV ügyfélszolgálatain is beszerezhető.

Az adatlap elérhető továbbá a NAV honlapján közzétett Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) portálon is. Az azonosítás itt is a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatással történik.

Kápolnásnyéki Közös Önkormányzati Hivatal

 

mfp

Energiatudatos önkormányzat

energia

E-ügyintézés

E-ügyintézés

Keresés

hpdesign