Látogatók

Oldalainkat 60 vendég és 0 tag böngészi

Csatornázás

Helytörténeti Gyűjtemény

„Emlékekből él az ember,
S múltból él az emlékezet.
Kinek nincs múltja,
nem lehet jelene, s jövője sem.”
Eötvös József
 
2477 Vereb, Szabadság tér
A Helytörténeti Gyűjtemény megtekinthető:
Hétfőtől péntekig 8 – 16 óráig.
Kulcs: Polgármesteri Hivatal
Fő út 10.
Telefon: 22/238-006
Szombaton és vasárnap
9 – 17 óráig.
Kulcs: Kerekes Erzsébet
Petőfi út 24.
Telefon: 30/340-0768
 
 
Községünkben 1994. április 20-án nyílt meg a volt református iskola épületében először a Helytörténeti Gyűjtemény. Az akkori általános iskola igazgatója, Ellmann Zoltánné kezdeményezésére lelkes pedagógusok és diákok segítségével indult el a gyűjtés, házról házra járva.
 
1999-ben a gyűjteményt ideiglenesen raktárba helyeztük el, mert az épületben oktatás folyt. Az oktatás 2001-ben megszűnt ott, de rehabilitációs munkahely létesült ezután, így továbbra sem költözhetett vissza a gyűjtemény.
 
2004-ben a képviselő-testület döntése volt, hogy a régi Tűzoltószertárt felújíttatja, és a gyűjteményt véglegesen ott helyezi el. Pályázatot nyújtottunk be és a Közkincs program keretében megvalósultak a tervek.
 
2006. augusztus 11-én a falunap keretében átadtuk a nagyközönség számára a Helytörténeti Gyűjteményt. Az adományozók elégedetten vették tudomásul, hogy nem érdemtelenül adták féltett tárgyi emlékeiket a gyűjteménynek.
 
Az épület két teremmel, összesen 56 m2-rel rendelkezik. Az első teremben fotók és írásos anyagok kalauzolnak a község történetében, ismertetik címerének és zászlójának jelentését. Itt kapott helyet a két egyház, a református és római katolikus templomának bemutatása, amelyet Szénási Sándor verseivel egészítettünk ki.
 
Szénási Sándor költő és műfordító emlékének egy külön tárlóval adózunk, melyben életútjával és kiadott könyveivel ismerkedhetnek az ide látogatók.
 
A második teremben tárgyi emlékeink kerültek elhelyezésre. A terem közepén álló tűzoltókocsi emlékeztet bennünket a terem eredeti funkciójára. A lóvontatású tűzoltókocsi értéke működőképességében és korában rejlik. 1892-ben a Tarnóczy Tűzoltószer és Gépgyár Rt-ben készült. Felújított állapotában a gyűjtemény egyik kincse. A teremben még a háztartásban, a mezőgazdaságban használatos tárgyakat: bútorokat, a konyha eszközeit, textileket, a gazdálkodók szerszámait helyeztük el.
 
Az épület előtt a parkosított téren pihenőhely és játszótér várja az ide látogató, pihenni vágyó érdeklődőket.
 
Bízunk abban, hogy a fényképek, és kis bemutatónk felkeltette az érdeklődését. A Velencei-tó környékén járva látogasson el hozzánk és tekintse meg gyűjteményünket, ismerkedjen meg kis községünkkel!
 

E-ügyintézés

Keresés