Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben

Látogatók

Oldalainkat 498 vendég és 0 tag böngészi

Nyitott kapuk a pázmándi tűzoltóságon

A csaknem 2000 lakost számláló Pázmánd község Fejér megyében, a Velencei tó észak – északkeleti partjától mintegy 8-10km-re fekszik, a Velencei-hegység lábánál. Székesfehérvártól több mint 30 kilométerre. Ez a távolság egy tűznél, egy balesetnél soknak számít, amikor perceken is múlhat emberélet vagy anyagi javak mentése.

Ezt az időt rövidíti le az Önkéntes Tűzoltóság, Pázmánd. A faluban csaknem 20 önkéntes közül négy folyamatosan készenlétben van, ha civil munkájuk engedi, hogy riasztásra azonnal vonulhassanak menteni, segíteni. Nappal sokan dolgoznak közülük, de négy fő sokszor indulhat azonnal a riasztásra. Tekintettel arra, hogy önkéntesekről van szó, nincsenek állandó ügyeletben. Az éjszakák azonban csaknem minden esetben „tűzbiztosak” Pázmándon és a hozzátartozó településeken, mert éjjel mindenki otthonában van.  A községben működő civil szervezetek és egyesületek közül a legrégebbi múlttal a pázmándi önkéntes tűzoltók büszkélkedhetnek.

A Pázmánd község történetével foglalkozó írások szerint az 1800-as évek végén Lyka Döme örökölte meg a pázmándi birtokot édesanyja, Lyka Anasztáz halála után. Az örökös megpróbálta fejleszteni a birtokot és többek között tűzoltószertárt is létesített és biztosította annak felszerelését. A testület tagjai természetesen a falu lakosaiból került ki. Ez a korabeli előzménye a mai Egyesületnek.

A tűzoltó egyesületünk 1984-ben ünnepelte 100 éves évfordulóját.

A pázmándi önkéntes tűzoltók székhelye, szertára ma is, akár az „ősidőkben” a már említett Lyka Döme által létesített épületben van. A községi tűzoltó szertárnak nevezett épület a Fő utca 63. szám alatt található. Maga az épület tehát már több mint 130 éves, de a jelenlegi tagok igen nagy munkával önkéntes akarattal folyamatosan újítják fel és korszerűsítik.

A régi tűzoltó szertár „újkori történetének” legszebb pillanatai közé tartozik, amikor az egykori, régi lóistálló részt átépítették 1964-ben és azóta klubhelyiségként használják. A tűzoltó lovakat kiszorították a mai, korszerű Mercedesek, Fordok. A szertár előtt egy felújított fecskendő emlékeztet a múltra, ma már csak kedves mementó. Riasztáskor mindig ezelőtt indulnak a tűzoltók a mentésre, segítségnyújtásra.

A fent olvasottakat bőségesen tudjuk kiegészíteni történelemmel és gyakorlati bemutatókkal, mert egyesületünk

2017. június 11-én, július 9-én és augusztus 3-án

10 órától 16 óráig szeretettel vár minden érdeklődőt - fiatalt és idősebbeket is egyaránt, a „nyitott kapuk” napján. Várjuk mindazokat, akiket megérintett a fenti tájékoztató és a fotók, vagy valamilyen módon a jövőben szeretne kötődni hozzánk, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Pázmándhoz.

(érdeklődni lehet, bővebb információ: +3620 931 3231 telefonon)

 

mfp

Energiatudatos önkormányzat

energia

E-ügyintézés

E-ügyintézés

Keresés

hpdesign